Çevre ve Orman Bakanlığının büyük önem verdiği anıt değerindeki ağaçların korunması projesi içinde yer alan saha, özellikle tabiat araştırmacıları için büyük önem taşımaktadır. Çatalca'nın Subaşı mevkiinde 2 adet çınar ağacı bu kapsamdadır.
Yine Subaşı-Havuzlar bölgesindeki çınar ağaçları ise tahminen 900-1000 yaşları arasında olup, 15 metre boy, 3,5 metre çap ve 17 metre çevre genişliğine sahiptir. Çatalca merkezinden rahatlıkla ulaşılabilen bu anıt ağaçlar, tabiatın gücünü ve bereketini göstermesi bakımından son derece ilginç örneklerdir.
İstanbul'un Çatalca İlçesi Subaşı Köyü'ndeki, bulundukları alan 1995 yılında "tabiat anıtı" ilan edilen iki çınar ağacı, bin yılı bulan ömürleriyle, iki büyük imparatorluğa ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna şahitlik etti.
İSTANBUL - İstanbul Çevre ve Orman Müdürlüğünün verdiği bilgiye göre, Çatalca Subaşı Köyü Havuzlar mevkisindeki iki çınar ağacı, tahminen 900-1000 yaşlarında, 17 metre boyunda, 3,5 metre çapında ve 17 metre çevre genişliğine sahip.
Bölgedeki ağaçlarda ilk incelemeyi yapan ve bu konuda bir rapor hazırlayan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Orman Fakültesi Orman Amenajmanı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ünal Asan, 1995 yılında kendilerine "Kırımlı Çınarları" olarak bildirilen bölgede Orman Bölge Müdürlüğü elemanlarıyla yaptıkları tespitlerde, ağaçları çok kötü durumda bulduklarını kaydetti.
Mevcut durumu fotoğraflarla belgeledikten sonra yapılması gereken teknik işlemler konusunda bir rapor hazırladıklarını anlatan Prof. Dr. Asan, ağaçlara ilk müdahalenin Orman Bölge Müdürlüğü ve daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından yapılarak, kovuklarının yeni bir metotla kapatıldığını ifade etti.
Bin yılı bulan öyküleriyle, bulundukları topraklarda Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu'ndan sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna da şahitlik eden iki çınar ağacının bulunduğu 2 bin 500 metrekarelik alan, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca 1995 yılında "Tabiat Anıtı" ilan edilerek koruma altına alındı.
İstanbul Çevre ve Orman Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ve köy halkı tarafından bakımı ve koruması yapılan alan, bölgeye gelen vatandaşların ve tabiat araştırmacılarının sıkça ziyaret ettikleri bir yer olarak dikkat çekiyor.
"Tabii ve tabiat olaylarının meydana getirdiği özelliklere ve bilimsel değerlere sahip milli park esasları dahilinde korunan tabiat parçaları" olarak tanımlanan "tabiat anıtları", bazen asırlık bir ağaç, bir mağara, şelale, kanyon, bir kaya veya orman parçası olabiliyor.
Türkiye'de 21 ilde toplam 61 adet tabiat anıtı bulunurken, İzmir (10), Trabzon (8) ve Antalya (6) tabiat anıtlarının çokluğu ile biliniyor.
0 yorum:
Yorum Gönder